Бягство от Сибир

Лагерите на ГУЛАГ, Сибир, 1940 година. Там където лятото е страшен задух, а зимата непоносим студ. На територия от над 10 милиона квадратни километра са раЗположени лагери за принудителен труд или с други думи: каторги. Представете си огромен двор обграден с двойна ограда между която се движат часови. Вътре има няколко т. нар. каЗарми в които раЗпределени по раЗдели живеят арестантите натъпкани като сардели сред въшки, бълхи и хлебарки. Представители на цяла Русия, там има раЗбойници, апаши, скитници, убийци, шпиони, военни и политически престъпници. В каторгите са ония, които са застанали против замаскираната деспотична машина наречена комуниЗъм. Осъдени на 10 или 20 години тежък каторжен труд, времето за тях там е спряло отдавна. Каторгите са място, на което дори Господ е обърнал гръб за това всички там живеят ден за ден и раЗчитат единствено на собствените си сили.

Но цел на всеки един затворен човек е да иЗбяга. Точно за това и Зоран, Валка, Смит и няколко други политически престъпници решават да иЗбягат от каторгата. Макар да знаят, че суровата зима може да ги убие, те са решени на всичко за да са свободни. Прекосявайки Сибир, пустинята Гоби, Тибет и Хималаите, те стигат до Индия и там намират жадуваната свобода.

БаЗиран по действителен случай по мемоарите на полския лейтенант Славомир Равич, “The Way Back” е иЗключително силен филм за свръхчовешкото желание и борба за свобода. Макар и малко муден на моменти, както и прекалено тежък преЗ цялото време, филмът е доста въЗдействащ и не бива да се пропуска от никой киноман. Приятно гледане и раЗмисъл.