Има ли почва ромската интеграция у нас

* Шестима роми потрошиха с павета патрулна кола на полицията по време на 70-километрово преследване в София. По време на гонката шофьорът на преследваната кола се опитал да иЗбута служебния автомобил извън пътното платно, а спътниците му хвърляли павета по патрулката, в резултат на което предното й стъкло било счупено. *

Това, уважаеми читателю, не е нито сюжет на филм, нито литературна иЗмислица. Това е реалността вчера, днес и за в бъдеще. С думи прости: made in BG.

Интеграцията. Циганската такава. Започнала още преди времето на Освобождението. Онова нещо, което практически е невъЗможно и нелогично, но трябва да го има заради Новото време. My ass!!! Ето какво се случва, когато се опитваш да приобщиш циганите към обществото – мятат с павета по теб, по колите ти, по патрулките. Аз винаги съм ненавиждал родната полиция, но точно в тоя момент искрено ги съжалявам. Не че не знаят какво да правят, а че нямат права, които да упражнят.

Това е циганската благодарност – да отхапят ръката, която ги е хранела. Нещо подобно на оня арабски анекдот за честата дума: „мога да ти обещая, че няма да ти крада дините, но това не ми пречи да ти окрада тиквите”. Да се опитваш да ги научиш да четат и пишат, да са грамотни, щастливи, сити, да имт топла вода и да знаят за какво служи сапуна. Да искаш да ги направиш хора, а те да се опитват да те убият за благодарност. Реално ли е това ми кажете?! Не е, но то се случва така или иначе …

България губи ежегодно милиони лева от неплатени сметки за ток. Ток, които циганите полЗват, но няма сила, която да им забрани това нещо. В циганските гета се раЗпространяват зараЗи от липсата на хигиена – гъбички, сифилис, хепатит, спин. Там също липсва силата, която да ги закара до диспансера. Населението на България пропищя и в последствие онемя от циганските грабежи и убийства. Това също остава беЗнакаЗано. Защо? Защото циганите са социално слаби и имат права. От мен да знаете – „точен и стабилен циганин” няма! Това е мит. Опитайте се да ги обвините в нещо – ще ви съдят за дискриминация и потъпкване на човешки права. Опитайте се да ги накарате да работят нещо – ще ви се иЗсмеят в очите с думите „ние сме прост народ, неук .. ако работищ ме вЗемаме минималната работна заплата, а така не работим и вЗемаме повече пари като социални помощи”.

В същото това време докато светът се опитва да интегрира циганите в обществото, според проекта „Ромско езикознание и ромски език“, циганите наричат другите народи с думата „гаджо“ (не-хора) и в частност славяните – с „дас“, произхождаща от староиндийска дума за “слуга”, „роб“.