Най-бедни и най-мърЗеливи

Бедността има най-различни измерения. За някои държави тя означава съкращения, намаляване на заплатите или свиване на производството. За българите тя е по-голямо затъване в безпаричие. Но как да забогатеем без да работим, когато според престижното издание „Икономист”, България е най-мързеливата страна в света. Вземаме най-много болнични дни, ползваме най-много годишни отпуски и имаме цели 13 официални празника, на които не работим.

Снимка: Internet

Всъщност като се замисля ние сме преди всичко изобретателни и хитри. Винаги намираме начин да я караме по-леко, да не се напрягаме и да работим по-малко, а когато прекараме „системата” се тупаме горделиво в гърдите. Разчитаме на стари лаври и си мислим, че имаме някакъв имидж пред света. Трудно вярваме обаче, че другите държави говорят за нас или лошо, или нищо.

Слушал съм стотици истории за това как нашенци мамят хора и техника в чужбина. Монети вързани с конец, монети от лед, куфари без дъно. Майстори на измамата, преобразили се на просяци, болни или инвалиди и всеки от тях протегнал ръка за милостиня. Това е нашият имидж навън. Знаете: когато турчин иде в друга държава, започва да прави айрян, защото това умее. Когато българин иде там – прави глупости.  Та защо да плащаме? Нали сме най-бедните …

А иначе един ден може наистина да се оправим. Това ще стане, когато спрем да искаме европейски заплати, а поискаме европейско работно време. Защото за да получиш нещо, трябва и да дадеш.