На море беЗ пари?!

Напоследък много започнаха да ни мамят. Било по телефон, че сме сред печелившите в томбола, беЗ да сме участвали или в интернет за зелена карта, беЗ да сме кандидатствали за нея. Изпатиха си много хора, дори служители на адвокатски кантори и на големи фирми в България.

Снимка: Internet

Пред началото на летния сеЗон на мода са туроператорските далавери. Агенциите пускат топ-оферти в сайтове за промоции. Клиентите, налапали въдицата, купуват ли, купуват ваучери. Когато идва ред на плащането, им обясняват, че въпросният лукс-хотел е запълнен и ги пренасочват към друг от много по-нисък клас. Но ги карат и да доплатят. А междувременно въпросната туроператорска фирма е изчезнала беЗследно.

Тъй като няма ефективни присъди за иЗточване на банкови сметки, иЗмами в интернет или фалшиви туристически фирми, случаите на злоупотреби зачестяват. Измамниците непрекъснато иЗмислят нови и раЗнообразни хитрини, с които да грабят хората и Ззглежда няма сила, която да ги спре. Въпреки че непрекъснато ни предупреждават да се пазим, отново и отново си патим. Така сме я закъсали, че ни се иска от раЗ да забогатеем и да отмаряме после на плажа с бира в ръка.

В крайна сметка не мога да кажа кое как е, пък и не е редно точно аЗ да давам съвети. Мога само поЗнавачески да заключа, че преди всичко е най-добре да се паЗим сами, като ценим и малкото, което имаме. Вярвам, че всеки е достатъчно зрял, сам да вЗеме правилното решение, за да не бъде измамен. А също и да се вслуша в съветите на потребителските организации.