Az moam da pi6em Curriculum Vitae, bace

Няма надежда!

Писна ми да слушам как всеки тръби, че в България няма работа. Всичко било пълно, всички длъжности са заети, а ние, виждаш ли колко сме квалифицирани, не можем да си намерим работа. Ние сме държава на неграмотните и откровено тъпи висшисти! Не само, че болшинството не заслужават работа, те не заслужават и дипломите си и въобще за нищо не стават.

В последните месеци имах допир с доста кандидатури за различни позиции, главно в IT сектора. Липсва ми въображение и острота на изказа, за да опиша бълвоча, с който бях залят. Ще цитирам малко бисери и ще се опитам да коментирам и дам малко насоки. Тези насоки няма да ви помогнат да ви вземат на работа на даденото място, но поне няма да накарате човека отсреща, четящ вашето CV, да му се иска ритуално да се самоубие на входа на офиса си.

 1. НЕ ПИШЕТЕ НА “ШЛЬОКАВИЦА”!!! – Искам много сериозно да наблегна на този момент. Ако искате НЯКОГА, НЯКОЙ да ви обърне внимание, пишете не български език. Попаднах на неща от рода:

  “Заемана длъжност: ZASTRAXOVATEL”– Без коментар!!!

  “Наименование на придобитата квалификация: Informacionno brokerstvo”

  “Допълнителни курсове: ang.ez.” – Щом нямаш време да напишеш дори “angliiski ezik”, значи по – добре не пиши CV, а направо иди да миеш улиците с братята.

  И моя личен любимец:

  “Други умения и компетенции: rabota v ekip, otgovornost, has, ambicia…” – Чак ми се ще да набера този кандидат и да му кажа къде да си завре “has”-ът.

 2. Четете какво се търси, не кандидатствайте просто за да “се пробвате”. Знаете ли колко е глупаво и как се губи време да четеш десетки кандидатури и да видиш, че 60% от тях нямат дори минималната търсена квалификация. Не мога да разбера как при търсен човек за PHP програмист, пристигат кандидатури от хора, чиято компютърна квалификация се простира до сложните и комплексни програми Word и Excel. Като съм 100% сигурен, че ако  попитам как се форматира в Word, различно от bold, italic и underline, ще получа поглед от тип “стресната кокошка”.
 3. 3. НЕ ПИШЕТЕ НА “ШЛЬОКАВИЦА” !!!!!!! – Пак ще го спомена, защото е СУПЕР дразнещо!

  “Допълнителна информация: rabota predimno v targoviata…” – …защо нямам огнестрелно оръжие?!?

 4. Когато попълвате темплейт за CV, премахнете информационните полета. Покажете на хората, за които кандидатствате, че поне малко време сте отделили от натовареният си график на 4atene vav Feisbuk, пиене на кафе, залагане на Еврофутбол и хленчене, че нямате работа.template(След като не говориш чужд език, просто изтрий целият параграф “Други езици” и иди на училище, лениво, мързеливо лайно!!)
 5. Като се иска да изпратите снимка, пратете ваша, а не като тази:bobaraaa(Не се бъзикам, това е снимка изпратена от кандидат със звучното заглавие “bobaraaa.jpg”)
 6. Ако мейла ви е нещо от рода “mr_vodka_flirt1991@abv.bg”, НЕ го пишете в кандидатурата. Регистрацията на нов мейл е елементарна и безплатна. Нямате извинение!
 7. !!! НЕ ПИШЕТЕ НА “ШЛЬОКАЦИВА” !!!

От всичко казано до тук мисля, че сме обречени. Това е пазара на труда в България. С това трябва да работи местният бизнес. С тези подобия на хора трябва да работа аз, ти, вие, всички.

НЯМА НАДЕЖДА!