“Germinal”

Два свята – нито един излишен.
Два свята, без които не можем. Два свята – на Земята и под Земята.
На Земята има бедни и богати, под Земята – всички са равни.
Два свята и никога три.

Наричат миньорите в Боринажа „черните мутри”, а самата местност в Белгия – „Черният Египет”. За тях е споменавал Ървинг Стоун в биографичната книга за Винсент Ван Гог „Жажда за живот”. Описвал ги е като малки, почернели от въглищен прах човечета, изнурени от работа, страдащи от охтика, вечно гладни и жадни; черните мутри от Боринажа – на Земята зъзнещи от студ, под Земята в мините – изгарящи от топлина. Хора, загубили човешкият си облик. Хора, за които единствените удоволствия в живота са кратките почивки в мините, когато могат да хапнат хляб и сирене с възкисело кафе.
Преди много, много години Емил Зола прекарал там известно време, за да събира материал за своята книга „Жерминал”. Екранизация на класическия роман на Зола днес е направил режисьорът Клод Бери в едноименния филм „Germinal”. В главната роля е Жерар Депардийо – човек с грубовати обноски, но с добра душа и меко сърце.
“Germinal” е филм за експлоатацията на човешкия труд, но също така и филм, за човешката жажда за справедливост. Миньорите знаят, че увеличаването на заплатата при капиталистическа икономика е утопия. Те са обречени на вечен труд и безпаричие, а най-лошото е, че са свикнали със съдбата си. Един ден, обаче, един човек променя тяхното мислене. Същият този човек ги повежда на барикадите срещу алчните им господари. Битката е неизбежна!