Спрете ни тока, не искаме вода

Уважаеми читателю,
В началото на календарната година направих един текстови файл и в него записвам по-значимите неща, които се случват в България. Пълният текст ще видиш в края на месец декември (ако имам пари да си платя интернета и пишещите ми пръсти не са премръзнали от студ, тъй като не съм сигурен, че съм дотолкова платежоспособен, че да отчитам всеки месец на ЧЕЗ парите за изразходвания от мен ток). Само ще ти подскажа, че в този файл пиша предимно за увеличаване: на ток, вода, газ, петрол, хранителни продукти, такси за обучение, медицинско обслужване, билети и прочее. А! И веднъж писах за увеличението на заплатите – минималната „скочи” с 20 лева.
И понеже традициите трябва да се спазват, на 1-ви юли осъмнахме с нова цена на тока: цели 13%, въпреки обещаните 10%. Тананикайки си “Спрете ни тока, не искаме вода” на Хиподил, още неотърсил се от шока, ново увеличение тази сутрин ме стресна – това на хляба.
Именно увеличението на хляба ме накара да си спомня за Великата френска революция, която е разтърсила основите на Европа, а влиянието й е било усетено в целия свят. Тази Велика френска революция, която е осигурила храна на бедните, демокрация (ама истинска!) на Франция и е създала нов ред в обществото!


Кое е дало началото й?
Според историците, това е годините на занемаряване от правителството, което оставя френския народ в бедност и глад, празната хазна, огромните данъци, които трябва да плащат бедните селяни ( в същото време благородниците са били освободени от данъци!) и разкоша, които Версай си позволява, докато народа гине.
Но една от най-важните причини е бил хлябът!
Хлябът бил основната храна на французите, а лошите реколти повишили цената на брашното. Скокът в цената на хляба веднага бил усетен от всички и скоро един самун струвал колкото една месечна заплата.

„Знаете ли защо има толкова хора в нужда?
Защото това, което поемате лакомо за един ден, ще стигне за прехраната на 1000 души!”
Максимилиан Робеспиер

Гладът преминал в гняв, а в цяла Франция започнали бунтове. Паднала Бастилията. best online pokies