Когато лайното удари вентилатора

Наскоро, докато препрочитах книгата на Кърт Вонегът „Фокус-бокус”, попаднах на един израз: “When the shit hit the fan” (когато настъпят големите неприятности) или по нашенски казано – когато лайното удари вентилатора.

shit-hits-fan
Карикатура: Internet

Тия дни лайното наистина удари вентилатора и така се засмърдя, та на човек да му се прище да си изповръща червата, освен ако не иска да се полее с бензин (което при рекордната му цена е страшен лукс!), да си драсне клечката и да се свършат мъките му.
Новият (пореден) здравен министър, някоя си Деси, която ми е почти набор, и която няма медицинско образование, удари по вентилатора с изказването си, че хората, които не си плащат здравните осигуровки, трябва да бъдат лишавани от някои административни услуги като например да им се издава лична карта. Според нея тази мярка от по-добра от затвор и от отнемане на здравно осигурителни права и глоби, тъй като отнема на хората правото на социални помощи например. Преди време, като депутат от Парламента, Деси беше внесла и друго предложение – да се отнема правото на хората без здравни осигуровки да напускат страната ни.
Евала, Десо, ти (не)си моя идол винаги-завинаги!
Нека оставим настрани това, че България е единствената държава, в която здравно осигурен човек заплаща медицински услуги. Аз 4 пъти съм търсел медицински услуги в столицата и в 3 от тези 4 пъти съм заплащал по 50 лева за преглед, въпреки че съм здравно осигурено лице и съм имал направления, при което по закон трябва да платя само и единствено 2,70 лева потребителска такса.
Нека оставим настрани това, че макар и да си плащаш редовно вноските, не винаги личният ти лекар ти дава медицинско направление (истински парадокс!).
Нека оставим настрани това, че болниците в България отдавна не са места за лечение на хора, а търговски дружества. Нека!
Нека накрая оставим настрани и това, че днес, в нашата „демократична” страна, човек е изправен пред страшен избор: да плати здравната си осигуровка или да лиши семейството си от храна, като по този начин го обрича на гибел. Да работиш къртовска работа по 10-12 часа на ден за минимална работна заплата, с която да плащаш рекордни сметки за ток, парно и вода, а с останалите стотинки да купиш хляб за децата си или да платиш здравните си осигуровки, за да не ти отнемат личната карта.
Нека погледнем обаче откъм правната страна на въпроса.
Какво е един човек без документ за самоличност?! Той е никой! Той е лишен от всякакви граждански права: право на труд, право да гласуваш, право да си страна по различни сделки, право да регистрираш фирма, право да се явяваш пред съд и нотариуси, право да учиш, да ползваш зъболекар, право умреш дори, защото без документ не може да ти се издаде смъртен акт. Без лична карта ти вече не си поданик нито на Европейския съюз, нито на собствената си държава. Ти не си дори роб – ти нямаш душа. Това нещо се нарича нарушаване на личните и гражданските права. Навремето на каторжниците в Русия, осъдени на каторга в срок от 10 до 20 години са им били отнемани гражданските права и фактически са преставали да съществуват като хора.
Да отнемеш самоличността на човек е много повече от фашизъм. То е много повече и от капитализъм с елементи на тоталитаризъм и деспотизъм. Отнемането на личната свобода на човек може да се охарактеризира само и единствено с един термин от биологията – нарича се „естествен подбор”.
Ето какво значи лайното да удари вентилатора. Големите неприятности настъпват тогава, когато в министерските кресла сядат тридесет и няколко годишни хора без опит и образование в сферата, в която са назначени да управляват.
Такива неща могат да се случат само в абсурда наречен България…